FAR LATERAL LOMBER MİKRODİSKEKTOMİ
TANIMLAMA
Uzak Yan Disk Prolapsusu, disk daha yaygın olan geriye doğru (arka) veya arkaya ve yanlara doğru (arka yanal) değil, yana doğru (yanal) yırtıldığında meydana gelir. Bu, disk fıtıklarının sadece %5'ini oluşturur. Bu fıtıklarda çıkan sinir kökü yerine inen sinir kökünü sıkıştırır.
Bir Uzak Lateral Disk Prolapsusu, dorsal kök gangliyonunu (DRG) sıkıştırdığı için standart bir disk prolapsusundan daha fazla ağrıya neden olur. DRG, sinir liflerinin sinir hücrelerini içeren sinir kökü üzerinde küçük bir şişliktir.
ENDİKASYONLAR
Uzak Lateral Disk Fıtıkları nelere neden olur:
• Şiddetli alt ekstremite ağrısı (radiküler ağrı), tabletlere veya epidural enjeksiyonlara yanıt vermeyen;
• Devam eden ağrı, güçsüzlük, uyuşukluk ve/veya kas kaybı (radikülopati = sinir kökü hasarı).
Uzak lateral disk prolapsusu için en ciddi seviyeler L3/4 veya L5/S1 seviyeleridir.
Uzak Lateral L3/4 Disk Prolapsusu, özellikle çömelme ve merdiven çıkmayı etkileyen, belirgin uyluk kası kaybı ve zayıflığı ile L3 radikülopatisine neden olur.
Uzak Lateral L5/S1 Disk Prolapsusu, ayağın düşmesi ve ayağı sürüklemeden yürüme zorluğu ile birlikte L5 radikülopatisine neden olur.
OPERASYONUN BAŞARISI:
Ameliyatın amacı, yaklaşık %70 - 80 başarı oranı ile bacak ağrısı, uyuşma ve güçsüzlük durumunu iyileştirmektir. Ameliyattan önce semptomlarınız ve belirtileriniz ne kadar şiddetliyse ve uzun süredir devam ediyorsa başarı oranı daha düşük olacaktır. Hastaların %5-10'unda semptomlarda değişiklik olmaz.
OPERASYONUN RİSKLERİ:
Uzak Lateral Lomber Mikrodiskektominin toplam riski yaklaşık %2 - 3'tür.
Lomber mikrodiskektomi ile ilişkili spesifik riskler enfeksiyon, kanama, sinirlerin zarından sıvı sızıntısı (BOS sızıntısı), bacak uyuşmasına ve zayıflığına neden olan sinir kökü hasarı, yanma ağrısına neden olan DRG hasarı ve tekrarlayan disk prolapsusu (genellikle ilk
Ameliyattan 2 - 6 hafta sonra).
Herhangi bir cerrahi prosedürle ilişkili genel riskler, genel anestezi, ilaç reaksiyonu, bacaklarda pıhtı (DVT), akciğerlere gidebilen (pulmoner emboli), zatürre, idrar yolu enfeksiyonu, kalp krizi, felç ve ölümdür.
AMELİYATTAN ÖNCE:
DR ÖNEN’e herhangi bir tıbbi durum veya önceki ameliyatlar hakkında bilgi verin. Şeker hastalığı, kalp sorunları, yüksek tansiyon veya astım gibi tıbbi bir durumunuz varsa Dr Önen, ameliyat öncesi değerlendirme ve beyin cerrahisi sonrasında tıbbi bakım için uzman bir hekimin sizi görmesini sağlayabilir.
DR ÖNEN aldığınız ve/veya ilaçlara alerjiniz olduğu konusunda bilgilendirin. Hasta, ameliyattan 7 gün önce aşağıdakileri kullanmayı bırakmalıdır:
- Aspirin
- Plavix
- Isocover - Asasantin
Hasta ameliyattan 3-5 gün önce kan sulandırıcı ilaçları (Warfarin gibi) kullanmayı bırakmalıdır.
AMELİYAT
Endotrakeal (solunum) tüplü genel anestezi veya spinal anestezi ile.
Ameliyat masasındaki yastıklı çerçeveye yüz aşağı (yüzüstü) yerleştirilir.
Etkilenen tarafta omurganın orta hattından yaklaşık 3 cm uzaklıkta küçük bir dikey cilt insizyonu olan bir Wiltse yaklaşımı. Sırt kaslarının (lomber fasya) arasından küçük bir kesi yapılır, böylece sırt kasları lifleri boyunca uzunlamasına ayrılabilir ve kesilmez.
Daha sonra bölünmüş kaslar (longissimus ve multifidus) arasına tübüler bir ekartör yerleştirilir.
Ameliyat mikroskobu daha sonra üst ve alt enine süreçler arasındaki zarı açmak için kullanılır. Çıkan sinir kökü tespit edilir, diseke edilir ve serbest bırakılır. Daha sonra sinir kökü bir sinir kökü retraktörü ile korunarak kompresif disk prolapsusunun geriye doğru kesilmesi sağlanır. Sadece hasarlı disk parçası çıkarılır. Normal veya hasarsız disk korunur. Kanama kontrolü yapılır. Duruma göre dren yerleştirilebilir. Tüp ekartörü daha sonra çıkarılır.
Kas kılıfı (lomber fasya) ve derinin derin katmanları dikilerek kapatılır ve ardından eriyen cilt dikişleri yerleştirilir.
Daha sonra pansuman yapılarak kapatılır.
Ardından dikkatlice sırt üstü çevrilerek uyandırma işlmei ve tüpün çıkarılması sağlanır.
AMELİYATTAN SONRA:
Ameliyattan sonra yaklaşık 1 saat uyandırılma koğuşunda izleneceksiniz ve ardından tekrar beyin cerrahisi servisine transfer edileceksiniz. Bakım personeli nefesinizi, kalp atış hızınızı, kan basıncınızı ve bacak güçlerinizi düzenli olarak dikkatle izleyecektir.
Ameliyattan sonra ne zaman su ve yemek yiyeceğiniz hemşireler tarafından söylenecektir.
Ertesi gün yataktan kalkıp fizyoterapist ve hemşirelerle dolaşabileceksiniz.
İyileşmenize yardımcı olması için yatarak veya ayakta tedavi olarak rehabilitasyona ihtiyacınız olabilir. Bu sizinle görüşülecek ve uygunsa Dr ÖNEN tarafından ayarlanacaktır.
Hastaneden ayrılmadan önce size antibiyotik, ağrı kesici reçete verilecektir.
Ameliyattan sonrası kontroller için Dr ÖNEN bilgi verecektir. Ne zaman araç kullanacağınız gideceğiniz mesafe gibi bilgiler size iletilecektir. Bir araca binerken ve inerken dikkatli olun.
Ameliyattan sonra 4 hafta boyunca ağır kaldırma veya ağır fiziksel çalışma yapmayın. Eğilme ve bükülme hareketlerinden ve 10-20 dakikadan fazla oturmaktan kaçınmalısınız. Belini düz tut. Ayakta durabilir, yürüyebilir veya uzanabilir ve düz bir sandalyede yemek yiyebilirsiniz.
Ağrı ve sertliğe neden olacağından, 4 - 6 haftalık bir süre boyunca günde 5 dakikalık yürüyüşlerden 20-30 dakikalık yürüyüşlere kadar günde 3 - 4 küçük yürüyüş yapmaya teşvik edileceksiniz.
Bacak ağrısı, uyuşma ve halsizlik ameliyattan sonra yavaş yavaş düzelecektir. Ağrı ve güçsüzlük, ameliyat olmadan önce yaşadığınız sorunların şiddetine ve süresine bağlı olarak birkaç hafta içinde düzelecektir. Uyuşukluk azalır, ancak sinir kökünün dışındaki küçük ince duyu sinirlerine verilen hasar nedeniyle asla normale dönmeyebilir. Bunlar, disk prolapsusu veya kemik çıkıntılarına (osteofitler) gelen basınçtan zarar görür.
Bacağınızdaki herhangi bir kalıntı sinir ağrısı veya yanma hissi için gerekirse size ilaç verilebilir. En yaygın kullanılanları Neurontin ve Lyrica'dır
Ameliyattan sonra taburcu olmadan önce size bir randevu verilecektir.