Doç. Dr. Mehmet Reşid ÖNEN

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bize Mesaj Yazın...

Yukarı Çık
 Ulnar Sinir Dekompresyonu   - Prof. Dr. Mehmet Reşid ÖNEN Online Randevu
Ulnar Sinir Dekompresyonu

ULNAR SİNİR DEKOMPRESYONU

TANIM:

Ulnar sinirin sıkışması, sinir, kolun iç kısmından dirseğin etrafından ön kolun içine doğru ilerlerken, seyri boyunca sıkıştırıldığında meydana gelir.

Ulnar sinir, elin iç kısmına, genellikle küçük parmak ve yüzük parmağına duyu ve elin küçük kaslarına güç sağlamada çok önemlidir. Sinir genellikle dirseğin üstünde, veya altında sıkıştırılır. Diğer sıkıştırma nedenleri arasında dirsek bölgesinde travma, dirsek bükülü ile sinirin tekrarlayan yaralanması ve akromegali ve diyabet gibi hormon bozuklukları yer alır.

Ulnar sinirin sıkışması, küçük ve yüzük parmağında uyuşmaya, el ve parmakların küçük kaslarında zayıflığa neden olur. Semptomlar, özellikle dirseği bükmek gibi aktivite ile genellikle daha kötüdür.

BULGULAR:

Önkol, küçük ve yüzük parmaklarının iç kısmını etkileyen uyuşma ve ağrı kötüleştiğinde sinirin dekompresyonu için ameliyat önerilir. Ayrıca, sinirde kalıcı zayıflığa ve elin küçük kaslarının zayıflamasına neden olacak herhangi bir hasar oluşmadan erkenden ameliyat edilmesi çok önemlidir.

Ameliyattan önce küçük el kaslarında herhangi bir zayıflık veya zayıflama varsa, sinir üzerindeki baskıyı azaltmak için ameliyat olmasına rağmen bu her zaman normale dönmeyebilir.

Ulnar kompresyon tanısı, kolunuzu besleyen sinirler üzerinde yapılan özel elektrofizyolojik testler ile doğrulanır.

Bunlara sinir iletim çalışmaları denir. Sinire bir elektrik sinyali gönderildiğinde, sinirin sıkışması durumunda dirseğin üstünden ve altından geçtiği için elektrik uyarısı sönümlenir ve geciktirilir.

Uzman bir Nörolog tarafından yapılan sinir iletim çalışmaları tanıyı doğrulayacaktır. Nörolog, Beyin Cerrahına test sonucunuz hakkında bilgi verecektir.

 

OPERASYONUN BAŞARISI:

Hastaların çoğunluğu elleri etkileyen uyuşma ve güçsüzlükte rahatlama ve iyileşme sağlar. Ancak, operasyon öncesi kaslarda belirgin uyuşma, güçsüzlük ve zayıflama ile birlikte halihazırda mevcut olan sinir hasarı varsa, operasyonun sonucu mevcut el fonksiyonunu ve hissini korumak ve bir miktar iyileşme sağlamaktır.

 

OPERASYONUN RİSKLERİ:

Ulnar sinir dekompresyonunun toplam riski yaklaşık %2 – 3 veya 1:33/1:50'dir.

Bunlar şunları içerir:

- Genellikle ağızdan antibiyotik tedavisi gerektiren cilt enfeksiyonu

- Yaranın yeniden ameliyat edilmesini ve drenajı gerektiren ameliyat sonrası kanama

- Ulnar sinirde hasar

- Ameliyat sonrası güçsüzlük ve uyuşmanın düzelmemesi Genel anestezik ve/veya ilaç reaksiyonlarının genel tıbbi komplikasyonları

AMELİYATTAN ÖNCE:

Dr Önen’e herhangi bir tıbbi durum veya önceki ameliyatlar hakkında bilgi verin. Şeker hastalığı, kalp sorunları, yüksek tansiyon veya astım gibi tıbbi bir durumunuz varsa, Dr Önen ameliyat öncesi değerlendirme için sizi görmesi ve ameliyattan sonra size bakması için uzman bir doktor ayarlayabilir.

Dr önen aldığınız ve/veya ilaçlara alerjiniz olduğu konusunda bilgilendirin. Hasta, ameliyattan 7 gün önce aşağıdakileri kullanmayı bırakmalıdır:

- Aspirin

- Plavix

- Isocover - Asasantin

Hasta ameliyattan 3-5 gün önce kan sulandırıcı ilaçları (Warfarin gibi) kullanmayı bırakmalıdır.

 

CERRAHİ:

 

Ulnar sinir dekompresyonu lokal anestezi ve sedo-analjezi eşliğinde yapılır. Ameliyat masasına sırt üstü pozisyonda yatırılarak kolunuz bir destek üzerine yerleştirilir. Dirsek seviyesinde kesilecek kısım işaretlendikten sonra antiseptik solüsyonlarla kolunuzu omuz hizasına kadar boyanarak örtülür. İsnizyon hattına lokal anestezi uygulandıktan sonra kesi yapılır. Ulnar sinir dirsek seviyesinde üzerineki yapışıklıklar sıyrıldıktan sonra üst ve alt bölgede sıkışıklığa neden olan bölgelerde rahatlatılır. Kanayan noktalarda kanama durdurulur. Cilt dokusu emilebilen dikişler kullanılarak dikilir.

Ameliyattan bitiminde uyandırılma odasında bir süre takibiniz yapıldıktan sonra serviste yatağına alınırsınız. Burada hemşireler kan basıncı ve genel muayene bulgularınızı takip ederek ağrı kontrolünüzü sağlarlar.

Ameliyattan yaklaşık 3-4 saat sonra bir refakatçi eşliğinde taburculuğunuz yapılır.

 

CERRAHİ SONRASI:

Kolunuz bir omuz askısı ile en 3-5 gün kalp seviyesinin üzerinde tutulmalıdır. Dr Önen’in önerdiği ilaçları kullanarak, günlük veya gün aşırı pansumanlar ile yara bakımı yapılmalıdır. Ağrı yakınmaları çoğunlukla erken dönemde geriler ancak kuvvet kaybına yol açan sinir hasarına ait bulguların iyileşmesi daha uzun sürer.

İşe dönüş ve rehabilitasyon durumları için 1. Ayın sonunda yapılan kontrollerde aydınlatılacaksınız.